מהי סוכרת
מעוניינים לקבוע טיפול?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
נוהגים לומר שסוכרת והשמנת יתר הן מהמחלות המסוכנות ביותר של הדור החדש, לכן מצאנו לנכון לפרט על לפחות אחת מהן.
למעשה אנו מכירים שני סוגי סוכרת עיקריים:
סוכרת TYPE 1 – בסוג זה קיימת פגיעה בתאים מסויימים ב-לבלב שאחראיים על ייצור האינסולין, הייתה ידועה בעבר כ"סוכרת נעורים", אך היום ידוע כי יכולה להגיע גם בגיל מבוגר יותר.
10 שניות על אינסולין – האינסולין הוא הורמון שתפקידו לאפשר למולוקולות סוכר מהדם להיכנס לתוך תאי גופנו. לכן בסוכרת TYPE 1, בה נפגע מנגנון הייצור של האינסולין, לרוב יהיה צורך בהזרקה חיצונית של ההורמון. בחלק מהמקרים, בשלב המוקדם של המחלה, ניתן להגיע לאיזון ללא צורך בהזרקת אינסולין, אלא ע"י שימוש בתרופות, וזאת רק אם עדיין לא נפגעו כל התאים ב-לבלב.
סוכרת TYPE 2 – מחלה בה יש תנגודת לאינסולין, כלומר הגוף מייצר את ההורמון אך קיים קושי להכניס את הסוכר לתאים על אף הימצאותו. התא "מתנגד" להכנסת הסוכר אליו. הטיפול בסוג זה של סוכרת מתבצע ע"י תרופות ובדרך-כלל, ככל שהמחלה מתקדמת, יהיה צורך לבסוף בהזרקת אינסולין.
חשוב לציין שסוכרת היא גם תוצאה של מרכיבים גנטיים שונים, אך אין זה אומר שהמרכיב הגנטי חייב להשפיע לרעה ולמעשה לסביבה ולאורח החיים תפקיד מכריע על הופעת המחלה.
אז למה זה רע כל כך להיות מתוק ?
רמת סוכר גבוהה בדם פוגעת בכלי הדם הקטנים בגוף, כך שיכולה להיווצר פגיעה במספר מערכות חשובות, העיקריות שבהן:
- מערכת העצבים – פגיעה אשר מכונת "נוירופתיה", פגיעה בעצבים (שנובעת מחוסר באספקת דם אליהם כאמור) אשר מביאה לכך שהחולה מאבד תחושה באבריו (לרוב איברים מרוחקים יותר כמו כפות רגליים). אנשים שלוקים בבעיה זו מחוייבים לשמור על בריאות כפות הרגליים וזאת ע"י בחינה ויזואלית תמידית של הרגליים (לדוגמא אדם שדרך על נעץ לא יחוש זאת ולכן עלול לפתח פצעים שהזמן רק יחמירם) , טיפולי צפורניים מתאים ע"י גורם רפואי המוסמך לכך בלבד! לעיתים גם מדרסים מתאימים על מנת לשמור על מנח כף הרגל.
- פגיעה במערכת הכליות
- . פגיעה משמעותית בראיה
- בסופו של דבר שילוב של פגיעה בכל המערכות וכמו כן חוסר זרימת הדם לאיברים, עלול לגרום לקטיעת הגפיים.
כיצד מאבחנים סוכרת?
מדידת סוכר בצום- הערך התקין הוא בין 70-100 מ"ג . תוצאה של עד 126 מ"ג תחשב למצב המכונה "טרום סוכרת", ומעל לכך תחשב לסוכרת.
העמסת סוכר- שתיית 50 גרם, או 100 גרם סוכר ענבים (נעשה במרפאה) , ומדידת רמת הסוכר בדם לאחר שעה- ערכים תקינים הם עד 130-140 מ"ג
אבל רק רגע! חולה סוכרת (משני הסוגים) לא תלוי ברופאיו בלבד ויכול בהחלט לסייע לשפר את מצבו ע"י שתי פעולות עיקריות:
- פעילות גופנית – מעלה את רגישות התא לאינסולין, וכן מאפשרת הפעלת מנגנונים נוספים בתא המאפשרים הכנסת סוכר, ללא צורך באינסולין.
- דיאטה נכונה – שמירה על תזונה מותאמת למצב החולה והמנעות מסוכר בכמויות גבוהות. חשוב מאד לשלב דיאטנית בטיפול!
ידוע היום כי אנשים הנמצאים בקטגורית טרום סוכרת יכולים למנוע את הגעתם למצב המוגדר כחולה סוכרת ב- 60% ע"י פעילות גופנית נכונה, הורדה של 10% משקל הגוף ושמירה על דיאטה מתאימה. גם אם לא יצליחו למנוע את המחלה, קיים סיכוי גבוה "לדחות" את הגעתה ואת הצורך בטיפול תרופתי המגיע בעקבותיה.
חשוב לציין כי לנשים שאובחנו במהלך ההריון כבעלות "סוכרת הריונית" סיכוי של כ-60% לחלות לאחר מספר שנים. גם במקרה זה, ע"י שמירה על אורח חיים בריא כפי שצויין מעלה, ניתן יהיה למנוע את הופעת המחלה בעתיד.
לפרטים נוספים, תמיד מוזמנים לשאול ואנו נספק את התשובות המתאימות או נפנה לגורם המתאים.
תמיד לשרותכם רקפת ואמיר