אחד מהתלונות הנפוצות ביותר הם כאבי ברכיים בגיל המבוגר. גם כאשר משווים זאת למפרקים אחרים. כאבי ברכיים יכולים לפגוע ברמת התפקוד היומיומי וגם באיכות החיים.
אמונה רווחת באוכלוסייה היא שככל שהגוף מתבגר, הוא נשחק, נפגע, ועלול "לבגוד בנו" ולגרום לכאב.
האם כך הדבר והאם ישנו טיפול בכאבי ברכיים? התשובות לפניכם.
>> טלפון ישיר לייעוץ או כל שאלה – 072-3386978
המבנה האנטומי של מפרק הברך
ראשית נסקור את המבנה האנטומי של מפרק הברך
מפרק מוגדר כנקודת מפגש בין עצמות. מפרק הברך מורכב משלוש עצמות: עצם הירך (FEMUR), עצם השוק (TIBIA) ועצם הפיקה (PATELLA).
קצוות עצם הירך והשוק מצופות סחוס שמטרתו הורדת החיכוך בתנועה שבין העצמות. על גביי עצם השוק מונחים 2 מבנים דמויי סהר שנקראים מיניסקוסים, שמטרתם לתאם בין הקצה העגול של עצם הירך, לקצה השטוח של עצם השוק (אם לא ברור לכם נסו להיזכר בפעם ההיא שנסעתם לחו"ל והייתם זקוקים למתאם: בין התקע של המוצר מישראל, לשקע המקומי).
לרוב, בעקבות כאבים בברכיים אנו נשלחים ע"י הרופא/ה לבצע בדיקות דימות (CT, רנטגן, US וכו). בחלק גדול מהמקרים אנו מקבלים תוצאות כגון:
- שחיקת סחוס
- קרע במיניסקוס
- ציסטות במפרק הברך
זהו ההסבר למקור הכאבים.
כאבי ברכיים בגיל השלישי
בשנים האחרונות נעשתה עבודה רבה במחקר של כאבי ברכיים בגיל השלישי, והתמונה שמשתקפת מאיסוף הנתונים מעניינת מאוד:
באוכלוסייה הכללית, כזאת שלא חווה כאב כלל, שכיחות ממצאים "לא תקינים" היא גבוהה מאוד, ואף אין קשר בין רמת השינויים בברכיים שרואים בצילומי דימות, לרמת הכאב שאנשים חווים בחיי היום יום שלהם.
כלומר מרבית מהממצאים בבדיקות הדימות בברכיים בגיל השלישי, הן נורמליים ותקינים לחלוטין, בדיוק כמו שיער מאפיר או קמטים בעור.
לכן, יתכן שבני/בנות הגיל השלישי מתהלכים עשורים שלמים עם אותם ממצאים "לא תקינים", והם אפילו לא ידעו על זה, אלא רק כאשר החלו כאבים ואז הברכיים שלהם נבדקו.
לדוגמא: יתכן שגברת בגיל 80 מתהלכת כבר עשרות שנים עם שחיקת סחוס משמעותית, והיא לא יודעת זאת כלל, או גבר בגיל 65 הולך לחדר הכושר במשך שנים ויש לו קרע במיניסקוס והוא לא סובל כלל מכאב בזמן האימון.
בנוסף, ככל שאנשים מתבגרים, אותם שינויים בברכיים שלהם הולכים ומתרבים ומחריפים. וכן, עדיין אין קשר בין זאת לרמת הכאב שהם חווים.
אז אם אין קשר בין תוצאות בדיקת הדימות (רנטגן, CT וכו…), מה גורם לכאב ברכיים?
הגורם האמיתי לכאבי ברכיים בגיל השלישי
כיום מבינים שלא תמיד אפשר להצביע על התשובה המדוייקת לכאבי ברכיים בקרב מבוגרים. עם זאת ישנם גורמי סיכון, שככל שאנחנו צוברים יותר כאלה, הסיכוי שלנו לחוות כאב בברכיים עולה.
כמה דוגמאות לגורמי הסיכון לכך שתסבלו מכאבי ברכיים:
- עודף משקל
- לחץ בחיים האישיים (עבודה, משפחה, נושאים כלכליים וכו)
- שינוי משמעותי וחד בסגנון החיים (לדוגמא מעבר מעבודה שבה יושבים כל היום לעבודה שבה הולכים 10 ק"מ כל יום)
- מחסור במעגלי תמיכה (אין עם מי לדבר כאשר אתם מרגישים צורך).
- אורח חיים יושבני/ חוסר בפעילות גופנית
ניטור ובקרה על כמה שיותר גורמי סיכון עוזר להוריד את הסיכון לחוות כאבי ברכיים או להצליח להתגבר עליו כאשר מתרחשים.
פיזיותרפיה לכאבי ברכיים בגיל השלישי
אנחנו יודעים היום, מניסיון רב בטיפול באוכלוסיית הגיל השלישי שפיזיותרפיה וטיפול נכון, המלווה גם בפעילות גופנית נכונה ומותאמת אישית, יכול להקל משמעותית על כאבי ברכיים.
אנו, בחסקל-בקר פיזיותרפיה וכושר עוסקים מזה 6 שנים בטיפול בפציעות בקרב מבוגרים, ובהם גם טיפול בכאבי ברכיים, שיקום לאחר ניתוחים אורטופדיים (החלפת מפרק הברך לדוגמא) ועוד.
עוסקים בשיקום הן מפציעות אורטופדיות כגון: כאבי גב, צוואר, כתף ברכיים וכו. שיקומים לאחר ניתוחים אורטופדים כגון החלפות מפרקים, תפירות גידים, ניתוחי גב שונים.
הטיפולים מתבצעים בקליניקה או בטיפול פרטי בבית המטופל.
אם אתם גרים באזור חיפה ורוצים להתחיל תהליך ולשמוע פרטים נוספים, מוזמנים לפנות אלינו בשמחה.


HB פיזיותרפיה נוסדה בשנת 2013 ע"י אמיר חסקל ורקפת בקר חסקל מתוך אהבה גדולה וכבוד רב לאוכלוסיית הגיל השלישי. אנו פועלים מתוך מיתוך הבנה כי אוכלוסייה זו הולכת ומתרבה וזקוקה להכוונה הנכונה על מנת לחיות אורח חיים בריא ותוסס. גיל הזהב לדעתנו צריך להיות מילה נרדפת לאיכות חיים וזמן להגשמה עצמית ולא שם נרדף למחלה.
רוצים לקבוע טיפול או לשאול שאלה?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: