דלריום היא תופעה בא אנו צופים בשינוי קוגנטיבי אקוטי (מיידי ומפתיע) ביחס להתנהגותו הרגילה של אדם. לרוב אנו נוטים לראות מצבים כאלה אצל אנשים מבוגרים אשר מאושפזים בבתי חולים או מוסדות שיקומיים כאלה ואחרים, אך לא רק. הסיבות לדלריום הינן רבות ומגוונות ועל כן מתבקשת בדיקה יסודית לבירור העניין. לרוב מדובר על מצב זמני אשר ניתן לשינוי.
השינויים בהתנהגות המטופל יכולים להתבטא בשתי צורות:
- היפראקטיבית – עצבנות, חוסר נינוחות וריכוז ירוד.
- היפואקטיביות – אדישות, ישנוניות, התנהגות מאד סגורה ושקטה
למעשה מדובר ב 20-30% מכלל המאושפזים כאשר בחולים אורטופדים לאחר ניתוחים השכיחות עולה ל כ-50%.
מאמרים נוספים בנושאים דומים
אלצהיימר – כל מה שצריך לדעת על המחלה ושיטות הטיפול
דמנציה – הכירו את כל סוגי הדמנציה ושיטות האבחון והטיפול בה
איך נמנעים מהתופעה?
אחד הדברים החשובים ביותר כדי להצליח ולהוציא אדם ממצב של דלריום הוא הזיהוי המוקדם. יתרה על כך, היום אנו יודעים כי ישנן דרכים לנסות ולמנוע מראש תופעת דלריום ע"י הגברת המודעות לבעיה
קיימים שני מבחנים שונים אשר הצוות הרפואי יכול לבצע בכדי להעריך מצב של דלריום. מבחן CAM ומבחן ה-4AT. האחרון מערב הערכת מצב של הרופא/איש הצוות ע"י התרשמות + מספר מבחנים קוגנטיבים קצרים למטופל על מנת לעמוד על מצבו הנוכחי.
מה הן דרכי הטיפול בדליריום?
הדרכים לטפל בדלריום הן מגוונות ודורשות התערבות של כל הצוות הרפואי. בין היתר תרופות מסוגים שונים ידועות כמגבירות סיכון לתופעה זו, בעיקר תרופות בעלות מאפיינים אנטי-כולינרגיים. כמובן שדרושה תשומת לב והתערבות רופא במקרה שמתגלה מצב של דלריום אשר עלול לנבוע משימוש בתרופות.
אנו יודעים שגמילה מהירה מקטטר (עד יומיים), הימנעות מעצירות ע"י שימוש נכון במשלשלים (בשעות קבועות ולא לפי דרישת המטופל) שמירה על משטר שתייה מסודר והימנעות ממשק נוזלים לא תקין, גם הן עשויות להפחית משמעותית את הייתכנות להופעת הדלריום.
אך החשוב ביותר, וכאן אתם הקוראים נכנסים לתמונה, היא תשומת הלב שלנו, הקרובים למטופל (בנים/בנות, נכדים/נכדות וכל שאר הירקות) למצבו.
ידוע שפנים מוכרות לצד המטופל כמו גם יצירה של סביבה מוכרת, ביתית ככל האפשר, יכולה לצמצמם מאד את התפרצות הדלריום ולהפחיתה באחוזים ניכרים.
איך אפשר לעזור לאדם שלוקה בתופעה?
אם יקירכם נפגע והוא מאושפז במוסד טיפולי מסוים, אתם יכולים לעזור לו להתגבר על התופעה. מומלץ להביא למטופל בגדים שמכיר, תמונות מהבית, שעון גדול ולוח שנה. זה יעזור למטופל לקבל וודאות. מטרתכם היא להסביר לו כל הזמן איפה הוא נמצא, למה ומה אמור לקרות בהמשך (ככל שיודעים).
וכמובן הדבר החשוב ביותר מכולם, ניידות ופעילות פיזית! ככל שהמטופל (בתנאי שאין התוויות נגד) ירד ממיטתו ויתחיל להתנועע ברחבי המוסד בהקדם כך יפחת הסיכון בצורה משמעותית לפתח תופעה זו.
אנו מאד מקווים שעזרנו לפחות למטופל אחד להימנע מהתופעה ולהצליח להתגבר עליה מבעוד מועד.
HB פיזיותרפיה נוסדה בשנת 2013 ע"י אמיר חסקל ורקפת בקר חסקל מתוך אהבה גדולה וכבוד רב לאוכלוסיית הגיל השלישי. אנו פועלים מתוך מיתוך הבנה כי אוכלוסייה זו הולכת ומתרבה וזקוקה להכוונה הנכונה על מנת לחיות אורח חיים בריא ותוסס. גיל הזהב לדעתנו צריך להיות מילה נרדפת לאיכות חיים וזמן להגשמה עצמית ולא שם נרדף למחלה.
רוצים לקבוע טיפול או לשאול שאלה?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: